В Банско започна масовото тестване за COVID-19

То ще трябва да покаже има ли изграден колективен имунитет
12 апр 2020 13:20, Красимир Ангелов
46

Снимка: БГНЕС

Навръх Цветница в Банско започна обещаното масово тестване на населението. Изследването трябва да установи дали има изграден колективен имунитет срещу коронавируса, след като градът беше поставен под 14-дневна пълна карантина през март.

С осигурените от здравното министерство и от дарения бързи тестове може да се изследва половината от населението на община Банско.

Мащабното изследване започна точно в 10.30 часа. В медицинския център в курорта работят два екипа от Районната здравна инспекция . За деня могат да бъдат изследвани около 60 човека, а резултатите излизат за десетина минути, каза д-р Татяна Джупанова пред БНР.

"Ще работим с бързите тестове. Ще се търсят антитела, за да видим колко хора в Банско са срещнали този вирус", уточни тя.

Първите бързи тестове бяха направени на екипа от рентгеновото отделение на болницата в Разлог, спешните екипи от Банско и местното полицейско управление. Списъците с имена, адреси и телефони са предоставени от общинския кризисен щаб, който има ангажимент към организацията.

Хората, които ще бъдат изследвани ще бъдат уведомени, за да няма струпване.

Ще има възможност да бъдат тествани и хора от другите населени места в общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Скептик до аз-ът преди 4 години
Тези 20 на ден са бомба със закъснител.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почваме масово тестване на началото на главната в долния край по десния тротоар.
40
1
 
3
 
! Отговори
занзибар преди 4 години
До мадагаскари добре,че ги затвориха,защото една значителна част работеха на тотална загуба.единственият който имаше и продължава да има печалба от авантюрата банско е цеко минев и още максимум десетина хотели свързани с властимащи в софия.всичко останало тъне в борчове и лети в пропастта!
39
11
 
1
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
Мангъров да иде да гледа какво се прави, че после пак няма да е разбрал и ще говори глупости :)
38
2
 
2
 
! Отговори
мадагаскар преди 4 години
Хотели-затворени,ресторанти и механи-затворени,кафета,бистра и заведения-затворени,пицарии,вили,хижи,къщи и даже тъщи-затворени,лифтове,почивни станции,стадиони,барове,казина и седянки-затворени!Само да попитам-вие кой тествате?Петела в Банско изкукурига-отдавна!Успех и после,Разлог,Баня,Добринище,Горно и Долно Драглище,Бачево,Якоруда,Белица,мечките...!
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анониментова ми звучи малко като кумът подарява на младото семейство еди какво си!тъстът подарява на младото семейство това и онова!тетка гинка подарява на младоженците...това представлява горе-долу съвременната българска икономика-една сватба с двама луди и двеста гладни...за съжаление!
36
1
 
5
 
! Отговори
васко от село баня преди 4 години
банскалии са ***,но за сметка на това алчни!
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFAстига глупости кпп-то не е място,където може да бъде спряно каквото и да било,най-малкото някакъв вирус с размерите на човешка клетка...а и едва ли вирусът е пропътувал от англия чрез самолет,кацнал е на летище софия,минал е през перник,дупница,благоевград,предела и симитли и е заразил банскалии...70 % от банскалии са се прекарали,а не са го прекарали!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимена има логика и банскалии да са ги заразили с нещо чуждите туристи,например банскалийска простотия-нелечима болест!хайде стига глупости.а откъде знаете,че не е пристигнал с вятъра от сахара!коронавируса де!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
германия дава кредит от 2 млрд евро.на компания,чийто оборот е 4 млрд. евро на годишна база!българия дава 75 млн.лева заем на никому неизвестна фирма с месечен оборот 2 000 лв.и куп нередности...българия "подарява" инфраструктура за милиарди на фирма собственост на "бизнесдама"гинка върбакова,чийто капитал наброява 50 000 лв.е как искате нещата да вървят!
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Банско е населено място, Боровец е курорт.Мисленето явно не ти е силна страна. Но пък все още имаш Интернет и клавиатура. И това ще е до време.
31
0
 
4
 
! Отговори
г-н кредит преди 4 години
До Анонименбанско отдавна не е ски курорт,а пияндурската клоака на балканите.какъв ски сезон какви пет лева...целта на преждевременното спиране на сезона беше стопирането на нарастването на дълговете на банскалии в геометрична и аритметична прогресия!
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 60 човека на ден за 6000 град като Банско можем да очакваме тестовете да приключат успешно за началото на новия ски сезон. Ако зимата не ни завари неподготвени, разбира се.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има логика да е дошла заразта чрез чуждестранни туристи, всяко голямо летище е проводник на всякакви вируси. Обаче защо само Банско? Боровец е на 1ч от София и също обира доста туристи? Малко целенасочена изглежда акцията така
28
0
 
17
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Мисирките преданно са готови да въпросват тъпизми от сорта на "Господин кмет, колко на брой са новозаболелите петима човека в град Банско и от кой град са?"Такъв е интелектът на всяка средностатистическа герберска калинка, а тролловете им дето пишат тук са двойно по-глупави дори.
27
6
 
17
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
ако темепратурите продъжат да се покачват - след 1 МАЙ ще бъде НЕВЪЗМОЖНО да държите хората за втори месец затворени. Без значение дали ще им пляскате или не. Това става *** вече. Заради 700 болни и 30 умрели, от които 2-3 заради вируса само, останалите са с по една торба заболявания - ние бавно и методично унищожаваме една държава.
26
1
 
3
 
! Отговори
кредит преди 4 години
здравейте аз съм господин кредит и искам да ви кажа,че в банско живеят едни от най-големите лапнишаранковци!не стига че са заборчели и на кучетата ами сега и чумави ги изкараха!***
25
2
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
значи .. тва което разбрахме е, че ЩАБА осъзнават и признават, че без 70% от хората да го изкарат този вирус няма как да стане, без никакво значение дали се изгражда имунитет или не - просто вируса няма да изчезне докато поне 70% от нас не го изкарат под някаква форма... НО... Здравната система е по-важна. Важното е да не я съборим ! Затова изцеждаме по 25 човека до Коледа. На ден по лъжичка. М***ината им на хората, и на държавата. Здравната система е по-важна !
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
60 теста на ден! *** то много масово! Това с бройката или е грешка, или подигравка с масовостта.
23
6
 
0
 
! Отговори
снегурочка преди 4 години
До дед Марозса започваш ли , дорогой *** , да вдяваш мащаба на пандемията ... и защо са тези мерки ... :):) ... или ти трябват още разяснения ... ?!